12 Ağustos 2012 Pazar

İnsanoğlunun ‘MERAK'ı Mars'a gitti



Kimileri başarılı bir yayın gerçekleştirdiğinde ekip halinde birbirine sarılır, kimileri bir buluş yapınca kimileri ise bir gezegenden ilk fotoğrafı alınca!


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından şimdiye kadar üretilmiş en gezginci robot olarak kabul edilen İnsansız Hava Aracı Curiosity (Merak) geçtiğimiz günlerde Mars’a iniş yaptı. Tüm dünya özellikle bilim insanları bu gelişme ve Mars’tan elde edilen ilk fotoğraflar karşısında sevinç gözyaşlarını tuttamadılar. 





İnsansız Hava Aracı: Tüm mesele hangi amaç için kullanıldığında!


Türkiye’de PKK’lı arayan İnsansız Hava Aracı, başka bir yerde ve mecrada yeni bir hayatı bulmak, keşfetmek için kullanılıyordu. Türkiye’de televizyon ve gazetelerde belki de tartışılması gereken asıl mesele buydu. 




Şimdi gelelim tüm dünyayı sevince boğan bu zeki robotun özelliklerine ve izlerken bile insanı mutlu eden bilim insanlarının sevinç gösterilerine…

900 kilogram ağırlığındaki Curiosity’nin 12’den fazla kamerası, meteoroloji istasyonu, sondaj ile çevreyi tadarak, koklayarak incelemesine olanak sağlayan araçları bulunuyor. 


Zeki Robotun Kızıl Gezegen'e inişi, gezegenlerin robotlar vasıtasıyla araştırılması tarihinde, NASA'nın en zor görevi oldu. 

ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden 2011'de fırlatılan Curiosity, daha önce gönderilen uzay araçlarının aksine, hava yastıklarıyla inmek için fazla ağır olduğu için özel bir frenleme mekanizmasıyla iniş yaptı. Saatte 21 bin 243 kilometre olan hızını, fren yaparak saatte 2,74 kilometreye düşürdü. 570 milyon kilometrelik yol kateden robot, Mars'ın atmosferinin ilk tabakalarına girdikten sonra paraşütlerini açıp kapsülden ayrıldı.

Curiosity'nin Mars gezegenindeki araştırmalarına başlayacağı ilk yer ise, daha önce tabanında su olduğuna işaret eden 150 kilometre genişliğindeki dev Gale krateri. 


NASA’nın Kaliforniya’daki Jet Tahrik Laboratuvarı’ndaki komuta merkezi çalışanları salı günü araç yere iniş yaptığında sevince boğuldu. İlk fotoğrafları gördüklerinde ise takım üyeleri birbirine sarıldı, tokalaştı, bazıları da gözyaşlarını tutamadı.

 

Bu yazı Dipnot Tablet'te yayınlanmıştır.

1 yorum:

  1. Mars boş değilmiş. bu yazı sayesinde anladım. bardağın dolu tarafında keşfetme arzusu ve insanoğlunun merakı duruyormuş. teşekkürler.

    YanıtlaSil