19 Ağustos 2012 Pazar

DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN TÜRKLER DE PLANKING’E EL ATTI



Akan Kara 34 yaşında bir bilgisayar yazılım mühendisi. Evli ve 3 ay sonra ikiz çocuk sahibi olacak. Bizim onunla bu röportaj gerçekleştirmemizin sebebi ise son zamanların en popüler eğlencesi olan Planking çılgınlığını Türkiye’de başlatan ve yapan ilk Türk olması.

   
Hiç bilmeyenler için ‘Planking’ nedir?  

Planking’i kısaca tanımlamak gerekirse; yere paralel, yüzüstü uzanarak gerçekleştirilen bir aktivite olarak açıklayabiliriz. Yalnız bu aktivitenin yapılması sırasında dikkat edilmesi gereken bir kaç husus bulunmaktadır; bunların başında ellerin vücuda bitişik olması, yüzün yere doğru bakması ve vücudun bir kalas gibi sabit durması gerekmekte.


Peki bu Planking’in çıkış noktası neresi? Yani ilk nerede kimler yapmaya başlıyor? Atası kim bu aktiviteyi yapanların?

Planking dünya çapında yayılması çok hızlı gerçekleştiğinden bu soruya net bir cevap vermem mümkün değil. Fakat Planking’in dünya genelinde yaygınlaşmasına sebep olan ve ilk Planking çılgınlığının başladığı ülke olarak Avustralya’yı saymamız mümkün.

En çok kimler yapıyor?   

Eğlenceden keyif alan ve sıradan yaşama bir şekilde farklı açıdan yaklaşmak isteyen herkesin yaptığını söylemem mümkün.
Siz ne zamandır ‘Planking’ yapıyorsunuz?

Yaklaşık olarak 10 gün civarında yaptığımı söyleyebilirim.

 İlk denemenizi nerede yapmıştınız?

İlk Planking’imi iş yerinde gerçekleştirmiştim.

Amacınız ne?

Plank = Kalas (Türkçesi),... Yapılma amacı; İnsanlığı hiçe sayan, doğayı katleden ve insana hiçbir şekilde değer vermeyenlere bir şekilde mesaj aktarma çeşidi... Normalde plank yapılma alanı kamu alanları içerisi, fakat biz kamu alanlarını hedef almayarak sadece değişik mekânlarda birazda eğlence maksatlı yapmayı planlamaktayız.

Ben biraz amacı anlamakta zorlanıyorum aslında. Bir insan bir şeye dikkat çekmek ya da başkalarının yaptığı gibi eğlenmek için neden yüzüstü bir yerlere yatar?

Amacı kısaca şöyle aktarabilirim; Biliyorsunuz ki her insanın kendini ifade etme şekli farklıdır. Bizim yapmak istediğimiz ise iletişim kanallarının giderek sınırlandırıldığı dünyada vücudun tepkisiz kalarak çevre ve insanlık adına bir tepki mesajı yaratmasıdır. Tabi bunu sağlamak için sayımızın fazla olması ve de bizleri birilerinin görmesi gerekmektedir. Günümüz koşullarında daha önce yapılmamış ve de düşünülemeyecek bir şekilde bir ifade şekli olması sebebiyle eğlence boyutunu da yakaladığı inancındayım.

Siz ilk nerde gördünüz?

Tabi ki internet vasıtasıyla.

 ‘Planking’ yapmaya nasıl başladınız?
Açık söylemem gerekirse, mesleki açıdan internetin hep faydalı bir şekilde nasıl kullanabileceğimi düşündüğümden dolayı Planking’i neden ülkemizde başlatmayalım düşüncesiyle profilimde grubu oluşturarak fotoğraflarımı yayınladım. Olumlu tepkiler sonrasında diğer arkadaşlarımın da katılımıyla bir hafta içerisinde sayımız binlere ulaştı.

Toplam Türkiye’de bu işi yapan kaç kişisiniz?

Şu an sosyal paylaşım sitesinde ki grubumuz 1000 kişiden oluşmakta. Yalnız biliyorsunuz ki grubumuz şuan kapalı bir grup, arkadaşlar kendi arkadaşlarını davet edebiliyor. Ya da grubumuza katılma isteği gönderebiliyorlar. Türkiye genelinde şuana kadar çok farklı bölgelerden gruba katılma talepleri geldi, bu arkadaşlarımızda şuan grubumuzda yer almakta.

Arkadaşlarım ile zaman zaman toplanarak farklı planging denemelerimiz bulunmakta.
Ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?

Genelde doğa için Planking denemelerimiz bulunuyor, tabii ön planda denemelerimizde güvenliği elden bırakmamaya çalışmaktayız. Ne de olsa amacımız ne doğaya nede insana zarar vermek.

Daha çok hangi meslek grupları yapıyor, yaş ortalamaları kaç?

Ben şunu söyleyebilirim ki yaş veya meslek sınırı yok, mesela bizim grubumuzda 4 yaşında olan minik bir Planking’çimiz mevcut. Zaten insanlar amacımızı bir şekilde anladıkları zaman sınır tanımadan Planking yapmaya çalışıyorlar.

Daha çok erkekler mi yapıyor kızlar arasında yapanlar da var mı?

Şu ana kadar böyle bir farklılık hissetmedim, kızlar ve erkekler eşit yapıyor diyebilirim.

 Şu anda artık bu duyuldu. Hemen herkes deniyor. Herkesin denemesi tehlikeli değil mi?

Bence değil; amacımız doğa ve insanlık adına sessiz bir tepki oluşturarak mesaj vermekse tehlikeli olduğuna inanmıyorum. Sadece yapılacak Planking denemesini güvenli bir ortamda gerçekleştirmenin sağlıklı olacağı inancındayım.

Bunun maddi olarak bir kazancı var mı yoksa tamamen hobi mi?
Tamamıyla hobi, kazancımız sadece doğanın korunmasına yönelik farkındalık olabilir.

Avustralya'da polis arabası üstüne uzanan Avustralyalı genç geçtiğimiz gün tutuklandı. Siz bu tarz olaylarla karşılaşıyor musunuz?

Bizim amacımız bahsettiğim gibi Planking’i kamu alanlarında değilde , eğlenme maksatlı gerçekleştirmemiz. Avustralya’da yapılmış olan plankinglerin bir çoğu kamu alanında gerçekleştirilmekte, bu sebepten dolayı farklı durumlarla karşılaşmaları olası. Fakat bizim başımıza böyle bir olayın gelmesi şuan için mümkün görünmüyor.

İşi gücü kariyeri olan insanlar neden bununla uğraşır. Çevreniz tarafından ciddiye alınmama ya da dalga geçilme durumu olmuyor mu?

Bence işi gücü olanlar bu konuya daha sıkı bağlı , sonuçta çevreye yada yaşama olup biten tüm olayların farkındalar ve eminim ki herkesin içinde birilerine karşı göstermek istedikleri bir tepki var ama gösteremiyorlar, bu yüzden hafif bir tebessüm olsa da ciddiye alınmama yada dalga geçme olayının olduğunu sanmıyorum.


Hiç kaza geçirdiniz mi? Ya da etrafınızda kaza geçiren birileri oldu mu?

Şu ana kadar duyduğum herhangi bir olay olmadı, umarım ne ben nede çevremde hiç kimse bir kazaya sebep olmaz.

Siz şimdiye kadar nerelerde Planking yaptınız?
Genelde doğa ortamlarını tercih ettiğimiz bölgeler diyebilirim.

Siz Planking yaparken hiç korku yaşamıyor musunuz?
Güvenli alanda Planking yaptığımızdan dolayı korku yaşamadığımı belirtebilirim.

Planking yaparken neler hissediyorsunuz?
Kendimi ifade ettiğim için keyif alıyorum,…

Bunu yaparken en çok dikkat edilmesi gereken hususlar neler?
Kişisel veya fiziksel özelliklerimizi göz ardı etmeden, etrafımıza ve kendimize zarar gelmeyecek bir şekilde Planking yapılması diyebiliriz.

Örneğin uzanılan alan ne kadar önemli?

Tamamiyle kişinin yaratıcılığına kaldığına inanıyorum, amaç planking’in sadece farklı olması.


Geçtiğimiz günlerde Planking yaparken bir kişi hayatını kaybetti. Sizce o nerede yanlış yaptı?
Daha öncede belirttiğim gibi önceliğimiz güvenli alanda Planking yapmaktır. Avustralya’da meydana gelen olayda ise apartmanın 7. katındaki balkon korkuluğu üzerinde yapılan bir deneme ölümle sonuçlanmıştı. Umuyorum ki dünyanın hiçbir köşesinde böyle bir olayla bir daha karşılaşılmaz.


 ‘Kesinlikle planking yapılmaması gerekenler yerler neresi?

Tehlikenin oluşabileceği her yer diyebilirim.

Sizin nerde Planking yapmamnın hayalini kuruyorsunuz?
Peri bacalarının tepesinde…

Şimdiye kadar yaptığınız en çılgın planking denemesi neredeydi?

Şu an aklıma gelen en çılgın planking denemesi basket potası üzerindeki denememizdi.

Planking rekabete dönüşürse tehlike artmayacak mı? Bunun sınırı nedir?
Amacı ortak olan bir durum söz konusu, bu yüzden rekabet ortamı oluşabileceğini sanmıyorum.

Ne olacak peki gelecekte Planking ile ilgili planlarınız neler?

Henüz çok yeni bir grubuz, insanlara ne yapmak istediğimiz ve amacımızın ne olduğunu açıklamak konusunda çaba sarfediyoruz ve eğlendiğimiz sürece de bunu sürdürmek istiyoruz.

Ne olacak bir moda gibi gelip geçecek mi?
Muhtemelen her şeyin bir modası veya süresi olduğu gibi gelip geçecektir, sonuçta gelip geçicide olsa içimizde bulunan tepki her dönem farklı şekillerde elbet ortaya çıkacaktır.

Son olarak Planking’i merak eden ve yapmaya heveslenen gençlere ne tavsiye edersiniz?

Öncelikle güvenli ortamlarda Planking yapmalarını ve keyif almalarını tavsiye ediyorum. Unutmasınlar ki, yaptıkları anlamsız yere uzanmak değilde, sessiz bir mesaj biçimidir…İnsanlar keyif almak ve yaşam tarzındaki monotonluğu azda olsa ortadan kaldırmak için Planking yapmalı.

Röportaj: Ece Eliboloğlu

Bu röportaj Dipnot Tablet'te yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder