19 Ağustos 2012 Pazar

Barbie’nin fendi Kel Kayu’yu yendi





Kayu kelimesini ilk kez komşumuzun 5 yaşındaki kızından duyduğumda önce anlamamıştım. 23 Nisan’da Başkakan Recep Tayyip Erdoğan da Kayu’yu çok sevdiğini söyleyince artık benim de Kayu ile tanışmam gerektiği kanaatine vardım.



Meğer Kayu 3-8 yaş arası çocuklar arasında pek popüler. Oyuncakları, yatak örtüleri, oyunları, kırtasiye malzemeleri gibi geniş bir yelpaze de satılan pek çok ürünü var. Anlayacağınız Kel kafalı tonbik Kayu’nun fendi bizim çocukluğumuzun fenomeni Barbie’yi yendi. 

Kayu, yazar Christine L'Heureux ve çizer Hélène Desputaux'un kitaplarından televizyona uyarlanan Kanada yapımı bir çizgi film olarak arena yerini alması ile tüm dünyada çocuklar arasında yeni bir kahramana dönüşmüş.



Peki Kim bu Kayu?

Caillou ya da Türkçe okunuşu ile Kayu kel kafalı sevimli, boncuk gözlü bir çocuk. Aslında eskiden pazarlarda satılan plastik kel bebeklere benziyor. Bir hastalık geçirdiği için saçları çıkmıyor. Ama o bu hali ile çok barışık ve mutlu bir çocuk. Annesi, babası, kız kardeşi, büyük babası ve annesi ile birlikte yaşıyor. Kendine özgü bir tarzı var. Genellikle kırmızı yakalı sarı tişört, mavi bir şort ve yine tişörtüne uygun sarı çorap ile kırmızı ayakkabı giyiyor.

Film de 4 yaşındaki bir erkek çocuğun insanlarla ilişkilerini ve günlük yaşamını konu alıyor. Orijinal dili Fransızca.  Ama  farklı dillere çevrilerek şimdiye kadar Amerika'dan Almanya'ya, İngiltere'den, Dubai'ye, Hindistan'dan Türkiye'ye kadar pek çok ülkede yayımlanmaya devam ediyor.

Kayu, Fransızca’da "çakıl taşı" anlamına geliyor.  

Peki bu kayu çocuklar arasında neden çok seviliyor?

Geçtiğimiz günlerde Isparta Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri, çizgi film karakterlerinin çocuklar üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla bir araştırma yaptı.
3-6 yaş grubu 100 öğrenciye, 100 veliye ve 12 öğretmene uygulanan çalışma sonrasında 'Çizgi film karakteri olmak ister misin?' sorusuna, ankete katılan yüz çocuktan 88'i 'evet', 12'si de 'hayır' cevabını verdi.
Çizgi film kahramanı olmak isteyen 88 çocuktan 34'ü Caillou, 30'u Ben10, 13'ü Barbie, 3'ü Bakugan, 2'si Örümcek Adam karakteri olmak istediğini söyledi.
Peki nasıl oluyor da yılların Örümcek Adamı’nı ya da kızların bir numaralı oyuncağı Barbie bebekleri bir anda bir kenara itip birinci sıraya yükseliyor? Bir kere Kayu herhangi bir şiddet öğesi içermiyor.  Kavga, dövüş, kahramanlık ya da masalsı hiçbir tema yok. Kayu’nun temel özelliği aile içi ilişkileri işlemesi. Senaryosu oldukça başarılı. Kayu’nun hayatı herkesin küçükken yaşadıklarının bir özeti, çocuklara da yabancı gelmiyor. Anne ve babasının söylediklerini Kayu’nun anne ve babası da Kayu’ya söylüyor. Böylece çocuklar Kayu ile çocuklar arasında bir empati kurulması sağlanıyor.   Kullandığı dil çocukların kolayca kavrayabildiği akılda kalan kelimelerden oluşuyor.


Kayu ürünleri  ise şimdiden kendi içinde bir pazar oluşturmuş durumda: 
Caillou bisikletleri, Caillou Halıları, Caillou Nevresimleri, Caillou Battaniyeleri, Caillou Masaları, Caillou Boya Kalemleri, Caillou Kalem Kutuları, Caillou Şemşiyeleri, Caillou Sulukları, Caillou Bebekleri, Caillou Kitapları, Caillou Tekstil Ürünleri, Caillou Çantaları, Caillou Müzik Albümü, Caillou Yazı Tahtası, Caillou Kamp Sandalyesi....




 Bu yazı Dipnot Tablet'te yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder