9 Mayıs 2016 Pazartesi

MARS'TA YAŞAM





ULUSAL HAVACILIK VE UZAY DAİRESİ NASA, MARS'TA YAŞAM ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR.

NASA SON OLARAK MARS KOLONİSİ ADLI YARIŞMA DÜZENLEDİ. 168 EKİP MARS'TA YAŞAM PROJESİ GELİŞTİRDİ.

İŞTE BU YARIŞMADA BİR TÜRK MİMAR DA 3. OLDU.
GÜVENÇ ÖZEL'İN PROJESİNDE  ROBOTLARIN KOLLARINA YERLEŞTİRİLEN  3 BOYUTLU YAZICILARLA MARS'A TABAKA DÖŞENİYOR. YAPI,, SAĞLAMLIĞI İLE BİLİNEN KOMPOZİT MALZEMELERDEN OLUŞUYOR.

"Bize ilham veren sanatsal müze gibi ikonik yapıların özelliklerini taşıyan bir yapı olmasını istedik ki  bundan 20 sene sonra böyle bir  yapı kurulduğu zaman Mars'ta insanların, halkın bu projeye ilgisinin devam etmesini sağlamak için aslında ve bu NASA için de önemli bir kriterdi. "  

17 YILDIR AMERİKA'DA YAŞIYAN MİMAR GÜVENÇ 20 YIL SONRA MARS'A İNSANLI GEZİLERİN BAŞLAYACAĞINI SÖYLÜYOR....


"Bizim beklediğimizden çok daha hızlı gelişecek. İlk aşaması uzay turizmi yani dünyanın yörüngesi etrafında kurulacak uzay otelleri, insanların ticari bir şekilde uzaya gitmeye alışması ve ikinci aşama olarak aya bir takım geziler olacak....  Ve bunun en yakın aşaması Mars haliyle..."

NASA UZAY GEZİLERİNDE ARTIK YALNIZ DEĞİL,, NASA'NIN EN BÜYÜK RAKİPLERİ ÖZEL ŞİRKETLER....

"Bu konu önümüzdeki 10 sene içerisinde çığ gibi büyüyecek"

MİMAR GÜVENÇ ÖZEL'İ YAKALAMIŞKEN 20 YIL SONRA DÜNYADAKİ YAŞAM ALANLARINI DA SORUYORUZ.... ÖZEL'E GÖRE 20 YIL SONRA İSTEKLERİMİZİ ALGILAYAN AKILLI BİNALAR İLE TANIŞACAĞIZ.

"Binaların sürekli olarak uzun bir süre yerinde kalmasından çok biraz daha geçici bir mimari olacağını düşünüyorum. Mimari açıdan da robotların ve sensörlerin bina teknolojileri içerisine entegre edilmesi sonucunda hareketli bizim varlığımızı ve isteklerimi algılayan yapay zeka ile ilintili çalışabilecek akıllı binalar olacağına inanıyorum."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder